Tietoa meistä

 

 Ähtärin Junioriurheilun Tuki ry

                                                            Yksi asia johtaa toiseen...

 


 Historiaa 


Toinen henkilökohtainen terveyden menetys sai ajattelmaan muutakin kuin "oikeita töitä", vakava selkäsairaus vei työkyvyn vuonna 2016.

Suhtautuminen työhön ja yrittämiseen on ollut aina täysillä eteenpäin... tasaisesti joka kymmenes vuosi olen "tonttittanut" itseni kunnolla, edellisellä kerralla seurasi lähes kahden vuoden työkyvyttömyys.


Yön pitkinä tunteina oli aikaa miettiä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää ja mitä teen jos tästä selviän, jatkanko samaan malliin ja oikasen monot lopulliseti kymmenen vuoden kuluttua... en... toivottavasti.

Päätin tehdä jotain hyvää, silloin en tiennyt vielä mitä se olisi, eiköhän sekin aikanaan selviäisi...


9kk. kuntoutusjakson 6kk:n (26.3.2018) kohdalla perustin parin ystävän kanssa yhdistyksen nimeltään Ähtärin Juniorihiihdon Tuki ry:n siihen oli erittäin selkeä syy.


Olin ÄU:n hiihtojaostossa jäsenenä, talven ensimmäisiä hiihtokilpailuita suunniteltiin kokouksessa syksyllä 2017.

Kokouksessa kävi ilmi, viimeisissä hiihtokilpailuissa 2017 keväällä kahvinkeitin oli tullut tiensä päähän.

Jaoston heikko rahatilanne tuli selväksi puheenjohtajan komentissa, "onko meillä rahaa ostaa uusi kahvinkeitin".

Mietin itsekseni, nyt roikutaan kyllä melko löyhässä hirressä.

Onneksi tilillä oli sen verran rahaa että kahvinkeitin saatiin, vai laittoiko joku hieman omistaan, siitä en ole aivan varma.


Joka tapauksessa, rikkoontuneesta kahvinkeittimestä alkunsa saanut positiivinen "lumipallo", on alkanut kasvaa vauhdilla!


Mietittiin talvella erilaisia vaihtoehtoja, perinteisiä varanhankintamahdollisuuksia, sukkaa, pipaparia, toffeeta, paperia näitähän piisaa ja tuotto on surkea tai korkeintaan heikko!

Siksi suurimmalle osalle vanhemmista sana, "varainhankinta" on kuin härälle punainen vaate... se on aivan normaalia.

Silloin olin vielä onnelisen tietämätön asiasta mitä on tulossa.


Jotain oli tehtävä nopeasti se oli päivänselvää...

Yhdessä ystäväni kanssa päätettiin repäistä mini budjetilla nopeasti kasaan "Hiihtomaan Hulinat" -tapahtuma 2018 hiihtolomaviikon maanantaille.

Mustikkavuoren Hiihtomaassa oli laskettelua, pikku puuhastelua, Eslan -edustaja potkukelkkoineen, arvontaa, kioski ja leikkimielistä kisailua.

Pyry Pandakin oli saapunut paikalle, Pyryä vastaan sai mitellä taitojaan potkukelkaillen ratakierroksen... rahaa saatiin kasaan liki 500 euroa.

Harrille terveiset jos joskus tämän luet, hauskaa oli, täydet katstrofin ainekset käänettiin voitoksi!


Paperi oli lopullinen vaihtoehto mihin päädyttiin... mutta ei aivan perinteisin keinoin... mietin kuinka voisimme saada volyymiä myyntiin.

Aloin kiertää paikallisia yrityksiä ja tarjosin heille mahdollisuutta ostaa paperia meiltä, näin he voisivat tukea paperiostoilla junioritoimintaa, käyttäväthän he paperia joka tapauksessa.


Lisäksi tein paikallisen IKH jälleenmyyjän kanssa sopimuksen, voimme käyttää hänen tilojaan varastoinissa ja ostaa paperi häneltä lähes omakustanne hintaan.


Keväällä 2018 saatiin PRH:lta tieto, olimme hyväksytty ALV rekisteriin... tämäkin oli melkoinen soppa. Suurta kummastusta herätti verottajan osalta, miksi haluamme heti maksaa arvonlisäveroa...hä, miksipä ei.

Luonnollista jos toimimme yritysten kanssa, miten muuten voisimme sen tehdä? "Tällaisesta ei ole ennakkopäätöstä"... nyt on.


Uudenlainen "paperitoimitus" konseptimme otettiin vastaan avosylin, siitä suuri kiitos kuuluu paikallisille mukanaoleville yrittäjille!

Yksinkertainen tapa tukea paikallisia junioreita ja hyväntekeväisyysjärjestöä. 


Idea on vapaasti käytettäväksi koko suomeen, ensimmäinen ilmainen vinkki... Paikkakunnan puuhamies/nainen, ottakaa ja perustakaa yhdistys jonka kautta toimitatte paperia yrityksiin, varmaa pientä lisätuloa.


Mitäs sitten... keväällä saatiin ostettua tuotoilla rullahiihtovälineitä joita juniorit voivat lainata ilmaiseksi yhdistykseltä, käyttöaste on ollut erittäin hyvä. 


Paperitoimitusten lisäksi yrityksiin on alkanut kulkeutumaan samalla kahvia, kertakäyttövälineitä, yms. pikkutavaraa... näistäkin pientä jatkuvaa tuloa yhdistykselle.


2018 heinäkuussa lähdimme esittelemään yhdistyksemme toimintaa Ähtärin markkinoille...

Mukana oli mm. meidän Brändi -tuotteita, tavallisia- ja teknisiä t-paitoja, lippiksiä, pipoja painatuksin "Hyvin pyhkii ! " ja "Peukku", lisäksi arvontaa ja muuta mukavaa, sitten se tapahtui...


Henkilö, jota vielä koko Suomi saattaa kiittää asteli paikalle, Mäntylän Markku, AU:n hiihtojaoston entinen puheenjohtaja.

Hän kertoi heillä Alavudella olleen vuosina 88-92 bonus -kortin jolla olivat tehneet huimat 160000 markkaa... häh, tä!

Markku häipyi kojulta, mutta sanat ja tarina jäi kummittelemaan päähän.


Kerroin sihteerille tapauksesta... saatoin olla ehkä hieman yli-innostunut... reaktio ei ollut ehkä se mitä toivoin.


Taisi mennä viikko... kaksi, asia pyöri päässä sillon tällöin... tilanne alkoi käydä hermolle, päätin tehdä testin, ei tämä taida parantua jos ei kokeile.


Menin Autotarvike Kivinummi Oy:lle... A:sta on aloitettava ja Alko se ei voi, tuskin antavat Kossusta etua tälle kortille... mikä lie kortti... niin eihän sillä ole edes nimeä... ei väliä, nimen keksii myöhemmin.

"Morjes Matti, lähekkö mukaan jos teen "oman kylän" -bonus kortin jota myymällä junnut saavat tehä rahaa omiin tarpeisiin, keksit vaan sulta jonkun edun ja täts it?".


Jos Matti olisi sanonut, ei kiinnosta, koko alkamaton projekti olisi kuopattu siihen paikkaan... mutta, mitä vielä... "Tottakai, tuohan on hyvä idea, ilman muuta mukana".


Hä, onko tämä näin helppoa oikeasti... on! 


Mietitäänpä tässä hetki ennen etenemistä...


MIKSI TÄMÄ ON YRITYKSILLE PARASTA MITÄ VOI TAPAHTUA ! 


Perinteisesti yrityksiltä haetaan suoraa rahallista sponsorointia, itsekkin olen ollut tiskin takana ja edessä, molemmilla puolilla puristellaan nyrkkejä rystyset yhtä valkoisena.

Helpoin tapa on lyödä rahat kouraan jotta pääsee tienaamaan nopeasti menetettyä summaa takaisin... ennen seuravaa ja seuraavaa. Milloin saan rahaa omiin laskuihin?

Ikävintä tässä kaikessa... usein käy niin, ettei kavereita sitten siinä välissä juurikaan näy, ennen seuraavaa vuotta... ehkäpä tulevaisuudessa asiat ovatkin toisin.

Jokainen rahan pyytäjä on varmasti hyvällä asialla, ainakin ne jotka tulevat nöyrästi ovesta sisään lakki kädessä. Puhelimen kautta lompakolle yrittäville olen toivottanut "hyvät päivän jatkot" jo vuosia.


Nyt asia kääntyykin toisin...


Kuinka mukava onkaan mennä yrityksen ovesta sisään ja katsoa kuinka korjaamoyrittäjän rystyset valkenee ja jakoavaimen varsi näyttää muuttavan muotoa tiukassa otteessa, tai...

Parturin saksien naksutus kiihtyy konemaiseksi säksätykseksi, jota seuraa... 


Huojentunut ilme yrittäjän kasvoilla kun kertoo: "En myy sulle mitään, enkä halua sun rahoja, keksi etu omasta yrityksestä ja pääset mukaan, saat vielä ilmaset materiaalit ja mainoksen."

Uskomatonta, yrittäjä ei koskaan pääse mukaan mihinkään ilman maksua, nyt pääsee... on silkkaa hulluutta jättäytyä tästä pois, se ei kannata, et voi hävitä mitään ainoastaan voittaa!

Anna itseltäsi "pieni siivu" omasta tuotteesta tai palvelusta ja voit saada paljon enemmän takaisin... esim. uusien asiakkaiden muodossa.

Yritys ei menetä mitään alennuksella, vaan saa asiakkaan joka mahdollisesti tulee juuri siksi kun yrityksellä on asiakasta kiinnostava etu! 

ilmaiseksi mukaan kampanja päättyy 31.12.2019, mukaan lähtö ei silti maksa kuin min.10 euroa sisältää 1 mainos ständi (lisä kappaleet 1.50 kpl.) 3 tarraa ja postikulut. 


On mijoona kertaa parempi jos me urheiluseurojen toimijat otammekin pienemmän määrän rahaa isolta määrältä ihmisiä, pienillä paikkakunnilla yritysten määrä saattaa olla 10-20 ja paine erittäin kova.

Jos yrittäjä ei anna sinulle rahaa, ei se tarkoita sitä, että olet kurja ihminen tai asiasi on hänestä merkityksetön, kaikki haluavat auttaa, mahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset.


Palataanpa takaisin tarinaan... kuinka homma lähti rullaamaan ensimmäisen hyvin sujuneen yrityskäynnin jälkeen.


Innosta puhkuen lähdin käymään yrityksiä läpi ja esitin asian niin yksinkertaisesti kuin vain osasin, se ei olllut kovin vaikeaa näin yksinkertaiselle ihmiselle, sano asia niin että mummosi ymmärtää.


Yrityslista alkoi kasvamaan nopeasti 10... 24... 37... 59... hieno fiilis, kympit paukkui silmissä ja kaikki innoissaan 63 Ähtärissä, miksipä ei, tämähän on parasta mitä yritykselle voi tapahtua ja vieläpä ilmaiseksi.


Nettisivujen työstäminen alkoi, "Tee kauniit kotisivut tunnissa", ei toiminut tässä tapauksessa kauneuden eikä ajan osalta, kokemusta kun asiasta ei ole lainkaan.

Ideana antaa yritykselle ilmainen mainos työllisti rajusti jo heti alkuvaiheessa, sivuja sai päivitellä usein yön pikkutunneille. 


Seuraavaksi mietimme mikä olisi sopiva nimi kortille...

Kahden minuutin tiiviin pohdinnan tuloksena syntyi "Peukku" Ähtärin Etukortti... luonnollista, meidän brändi ja paikallinen juttu... tässä vaiheessa ei tulevasta  ollut tietoa, rohkeesti tilattiin niitä heti 1000kpl.

Lisäksi teetettiin sinisiä  "Mukana Ollaan" pöytä-ständejä ja "Peukku" Etukortti tarroja jotka näkyy reilusti yli 300: yrityksen tiskillä nykyään.


Sitten tapahtui jotain mitä en ollut odottanut... puhelin alkoi soida...


"Moi, täällä yritys se ja se, mikä juttu tää on mistä täällä kaikki puhuu, kuinka siihen pääsee mukaan"... Mahtavaa, puskaradio toimii, savumerkit on havaittu jne.tms.omg.


Hyviä asioita tekemällä saa hyviä asioita, seuraava yllätys olikin jo oven takana.


Ähtäriä edustaa väkeä muualtakin lähikunnista ja yllättäen mukaanlähtijöitä alkoi löytymään myös niistä.

Ajattelin, ei kai sen sitten väliä, tarvitseehan lähikuntien urheiluseurat tätä yhtä kipeästi kuin mekin, kai... eikun tienpäälle, siitähän se varsinainen ralli sitten alkoi.


Viitenä päivänä viikossa autolla ristiin rastiin lähikuntien yrityksiä etsien ja kiertän 6kk.n ajan, ei aivan helppo tehtävä ja reilusti yli 15000 ajokilometriä.

Yhteistä joka paikkakunnalla oli, suurin osa yrityksistä innostuu asiasta heti.

Ne jotka ei, eivät välttämättä ymmärtäneet mistä on kyse, ilmainen saattaa yrittäjälle kuulostaa jopa huijaukselta. Olisihan yrityksiltä tietysti jotakin voinut ottaa, pysyin kuitenkin tiukkana, ilmaiseksi mukaan.


Ähtäriin ensimmäiset kortit saapuivat syyskuun lopussa ja niitä jaettiin myyntiin kolmelletoista urheiluseuralle tai -joukkueelle, he tekivät loistavan tuloksen heti syksyllä keräten 11660 euron potin.


Ähtärin Etukortti olisi saattanut olla melko haasteellinen myytävä lähiseudulla, siksi kortin nimeksi muutettiin pelkkä "Peukku" Etukortti, näitäkin otettiin heti isolla kädellä 1000 kpl.


Liika intoilu ja kouhotus hieman kostautui ja terveyskin alkoi pettää jälleen, nyt polvien nesteilyn muodossa. Sitkeästi jatkettiin eteenpäin vaikka ajoittain oli vaikeuksia autolla-ajon kanssa.


Marraskuussa 2018 lähti yli sata uutta yritystä mukaan, päivät kului tienpäällä ja illat ja yöt nettisivuja päivittäen, luovuttaa ei voinut.


Yrityspohjan rakentaminen lähiseudulla meni melko myöhään Joulun tienoille, jolloin syksyn varainhankinta oli lähinnä jo tehty.

Asian markkinointi jäi muutoinkin heikoksi, aika vuorokaudessa ei riittänyt kaikkeen, sitäpaitsi, mitä on markkinointi... ei mitään käryä! 


Puolen vuoden "Peukku"-ralli ja menetetyt työtunnit oli saanut pankkitilien saldot lähes pakkaselle, laskut kolahtaa postilaatikkoon samalla lailla teet töitä tai et, takki oli muutoinkin jo melko tyhjä.


Joulun välipäivien aikaan kävin tyhjentelemässä ylimääräisiä nesteitä polvista, sairasloma kesti pari kuukautta, olin kai melko lopussa.


Myynti muualla jäi melko vähäiseksi, AA:n lentopallojaosto otti asian omakseeen ja myi korttia hyvän määrän saaden kelpo tuoton. Yksi AA:n pesis joukkue kokeili myös myyntiä ja sai asiasta hyvän kokemuksen. 

Lehtimäellä myynti saatiin alkuun ja muutamalle kortin ostajalle oli paljon iloa kortista. Töve ja Pallosuharit puuhailivat myös myyntityössä ja saivat kelpo tuoton toimiinsa.

Kevät toi intoa vielä APV:n yhdelle pesäpallo joukkueelle, jotka saivat mukavan lisärahan tulevaan kauteen. 

Yhteenlaskettu potti oli lähiseudulla 4250 euroa (Töve puuttuu).


Keväällä oli pakko laittaa harrasteajoneuvo myyntiin, taloudellinen tilanne oli melko heikko. Mustang laukkasikin onneksi nopeasti uusille laitumille, valon määrä tunnelin päässä lisääntyi huomattavasti.


Yksi asia on päivänselvä, ÄLÄ RAKENNA KENELLEKKÄÄN VALMIIKSI KULTAISTA TARJOTINTA!

Valmiiksi rakennettu erinomaisen tuottava mahdollisuus valmiiksi rakennettuna, ei välttämättä motivoi tarttumaan siihen, ainakaan heti.


Kevät ja kesä kului nopeasti, "oikeita" töitäkin tuli tehtyä "hömppä hommien" välissä.


Kesän päätapahtumat olivat Ähtärin Markkinat, jossa hyväntekeväisyysarvonnan pääpalkintona oli "Sauli" -skootteri, jonka lahjoitin palkinnoksi kyllästyessäni hermoja raastavaan myyntityöhön.

Tarina Saulista ja sen vaiheista löytyy henkilökohtaisen Facebook -profiilin alta. Sauli toi yhdistykselle liki 700 euron arpamyyntituoton.

Uutena juttuna oli "Mörkö" -heittopeli jossa palattiin kevään jääkiekon MM-kisojen pudotuspeleihin, heittopelissä sai Mörköä heittäen upottaa Ruotsin, Venäjän, sekä Kanadan uudelleen.


Toinen Ilmainen vinkki: Ihmisillä on hyviä ja siistiejä tavaroita turhanpäiten nurkissa, varsinkin markkinoilla näistä on helppo päästä eroon, kaikki ostavat arpoja!


Killinkoski Päivät ovat huippusuosittu tapahtuma ja aina tukalan kuumat, nyt 34 astetta.

Olimme mukana kaksipäiväisessä tapahtumassa perjantaina kirppistellen ja lauantaina arpoja myyden, syöttinä oli arvonnassa laadukas kaasugrilli, Stiga potkupyörä ja pöytätuuletin, tuottoa n. 450euroa.

"Mörkö" -heittopeli oli tietysti myös mukana ja innokkaita heittäjiä riitti välillä ruuhkaksi asti.


Tarina jatkuuu...
  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © Ähtärin Junoriurheilun Tuki ry 2019